18 Eylül 2016 Pazar

Salih Kocatepe / Roman Dernekleri ve Cemil Akmaca


Romanlar, Türkiye’nin her yerinde her geçen gün ciddi ciddi dernekler kuruyorlar. Bu dernekler vasıtasıyla, Türkiye’de her fırsat eşitsizliğinde seslerini duyurmayı iyi biliyorlar. İl, ilçe, mahalle yönetiminde aday olup seçiliyorlar.

Bugün Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde, Cumhuriyet tarihinde bir ilk olan bir de millet vekilimiz var. ÖZCAN PURCU kardeşimiz. Türkiye’de azımsanmayacak sayıda Roman sivil toplum örgütlerimiz, federasyonlarımız ve de Konfederasyonumuz var. AMACIMIZ; iyi bir toplum olmanın yolunda, çağdaş ATATÜRK ilkelerinden ayrılmadan ilerlemek olmalıdır. Bugüne değin Roman toplumunun yaşayış biçimi olduğu savunulan “Bugün bulduğunu bugün yer yarını düşünmez” anlayışı artık mazi oldu. Romanlar, egemen sınıfın kendilerine kırmızı elbise giydirip dans ettirip raks ettirdiği temaları görmek istemiyor. Görmek istediği temalar ise; Ekonomik, sosyal, kültürel, istihdam, barınma, konularında kalkınmalarını sağlayacak köklü üretimler ve köklü çözümlerdir.



Roman özgürleşmesindeki en büyük payda Roman Aydın sınıfına aittir. Bu aydın sınıf kendilerini kendileri, çingene olmayanlar değil, Çingene olanlar yazmaktadır. Bugüne değin Romanlara adanmış yanlış ve iğrenç varsayımları düzelterek doğrusunu yazıyorlar.

Bu ilerlemenin başından beri süregelen ve Romanların kültürel kalkınmalarında ve aydınlanmalarında önemli bir “uyanma çağı” başlatan Çingeneyiz.org, Çingenelerin sitesidir. Ve bu sitenin yöneticisi Sayın Ali Mezarcıoğlu'dur. Bu site bağrında çok önemli yazarları bir araya getirtmiştir. Bunlardan birisi de; Cemil Akmaca’dır.

İstanbul’da doğmuş hayatı boyunca çöplerden kâğıt atıkları toplayarak geçimini sağlamıştır. Sonraları dolapderedeki çöplük iptal edilince Kâğıthane’de Yahya Kemal mahallesine yerleşmiş ve aynı işi orada yapmıştır. Burada birde Roman Derneği kurmuş, dernek başkanlığını yapmış, 13 Temmuz 2016 Çarşamba günü rahatsızlanarak hastaneye kaldırılmış ve vefat etmiştir. 

Şair ve yazar olan AKMACA aynı zamanda Çingene.org sitesinin yazarlarındandır. Onu tanımama yazılarını okumama sevgili kardeşim Ali MEZARCIOĞLU vesile oldu. Cemil Akmaca ’ya Allahtan Rahmet Yakınlarına da başsağlığı diliyorum. Kâğıthane’nin bir kösesinde sarı sarı yaprakların uçuştuğu bir günde  bir bardak çay içerken onunla tanışmak ve hasbihal etmek isterdim. Yüzlerce kez her okuduğumda ağladığım ve onu yâd ettiğim SEN GÖRECEKSİN KÜÇÜĞÜM şiirini sizlerle paylaşmak istedim.

Belki ben görmem ama
Sen göreceksin küçüğüm
Naylon çadırın altında
Bir battaniye sarılı küçücük bedenin
Soğuktan morarmış parmaklarınla
Biraz diren donma sakın
İnan ki sen göreceksin küçüğüm
Bir gün bir evin olacak
Te katlı bahçeli
Kapının önünde parkın
Birde ipten salıncağın
Yanında bir sürü roman arkadaşın
Kendi geleceğinle yaşayacaksın
Ben yaşamadım ama
Sen göreceksin küçüğüm
Sakın donma biraz daha diren
Az kaldı sabah olacak
Güneş ha doğdu ha doğacak
O zaman kemiklerin ısınır
Ben işe gidiyorum
Donmayasın sakın
Sen annene sıkı sıkı sarıl
Yarın küçüğüm yarın
Yarın tek katlı iki odalı
Bir evin olacak
Yıkmasalardı işgal diye evini
Şimdi tavanı olan evinde
Sıcacık salıncağında uyuyor olacaktın
Yarın küçüğüm yarın…
Bizler barınma isteyeceğiz
Sizler sokakta kalmayın
İnsanca yaşayın diye
Diren küçüğüm donma sakın yarını bekle
Yarınlar umut demektir.
                                   Cemil AKMACA







  

2 yorum:

  1. Sizler hep varolun,farklılıklar hep varolsun.Kardeşçe hayatı renklendirmeye devam edelim...

    YanıtlaSil
  2. Roman değilim Antalyaliyim. Sizlerle gurur duyuyoruz. Atatürk ilkelerine bağlı olmanız vatanseverliginiz hep daim olsun. Her şey gönlünüzce olsun. Tesadufen.sayfaniza geldim konuk ettiğiniz için ayrıca teşekkürler

    YanıtlaSil